Vlindertuin

Vlindertuin

Fatima
Passiebloem
Julia
Oleanderpijlstaart


In Vlindertuin de Kas vind je naast fel gekleurde dagvlinders soms ook nachtvlinders zoals de Oleanderpijlstaart en de Atlasvlinder die wat minder uitbundig gekleurd zijn.

atlasvlinder




Levenscyclus


Vlinders beginnen hun leven als ei. Uit het ei komt een heel klein rupsje. Dat rupsje eet zo veel dat zijn velletje te krap wordt. Dan vervelt hij. In zijn nieuwe ruimere velletje kan hij weer veel eten. Tot zijn velletje weer te krap wordt, dan vervelt hij nóg een keer; tot wel vijf vervellingen. De laatste vervelling verschijnt er geen rups, maar een pop. In die pop zit een heel nieuwe vorm: een vlinder! In de pop verandert de rups dus helemaal. Van een gulzige planteneter verandert hij in een gracieuze nectardrinkende schoonheid.

het begin:

De eitjes van vlinders zijn klein, meestal niet veel groter dan een millimeter. Bij heel grote vlinders kunnen de eitjes wel drie millimeter groot zijn.


De vlinder is heel kieskeurig. Ze legt haar eitjes alleen op de juiste waardplant.



Kleine rupsjes



Rupsjes beginnen meteen te eten als ze uitgekomen zijn. Als eerste eten ze het schilletje van het eitje waar ze uitgekropen zijn.

Als dat op is beginnen ze aan het blad waar ze op zitten.


Vlinders leggen meestal hun eitjes op die planten die de rupsen kunnen eten.

Dat is de waardplant.

Grote rups!

Na vijf vervellingen en heel veel eten worden rupsen heel groot.


Rupsen van sommige nachtvlinders, zoals de Atlasvlinder worden meer dan tien centimeter!

Pop

De pop van vlinders is soms heel wonderlijk van vorm; het is geen rups en ook geen vlinder, maar ook niets er tussen in. Het lijkt nergens op! Dat is ook de bedoeling, want voor veel vogels is een pop een lekker hapje. Niet opvallen is dus de boodschap...

Morpho


Metamorfose


De vlinder lijkt wel een heel ander soort dier te zijn.


Het wondertje van de gedaante verandering heet metamorfose.



Morpho

MEET THE STARS!


Morpho's zijn de absolute sterren onder de tropische vlinders. De schitterende blauwe kleur en hun bijzonder levendige vliegkunsten maken dat bezoekers steeds weer onder de indruk zijn. Voor fotografen hebben deze vlinders ook een minder plezierige kant: ze zitten bijna nooit stil met hun vleugels gespreid. Zodra ze landen klappen ze hun vleugels dicht en zie je hun goed gecamoufleerde kant.



Doe mij maar sinas!


De groenbandpage legt haar eitjes op sinaasappel bomen. De rupsen eten in een rap tempo heel veel blad op. Boeren zijn daar niet zo blij mee ........... Bij ons in de Kas staan ook een aantal sinaasappelboompjes; kom eens kijken of je rupsen kunt ontdekken.

Kijk jij nou naar mij,

of kijk ik naar jou?



Overal zitten vlinders, sommigen zitten verscholen tussen de bladeren en houden de bezoeker in de gaten, terwijl andere vlinders zich lekker te goed doen aan de nectar van alllerlei bloemen.


De Koninginnenpage,

de mooiste vlinder van Nederland?


Als je heel veel geluk hebt kun je deze vlinder in Nedeland vinden. Meer kans heb je in België en Frankrijk, vooral in op een lekker warme zomerdag. De vlinders komen graag nectar halen op vlinderstruiken.


Heel soms kun je de rupsen van deze vlinder vinden tussen de worteltjes in een moestuin. Misschien ook wel bij ons in de tuinen op de Kaardebol!

Reuzenrups van de atlasvlinder