Kleine rupsjes
Rupsjes beginnen meteen te eten als ze uitgekomen zijn. Als eerste eten ze het schilletje van het eitje waar ze uitgekropen zijn.
Als dat op is beginnen ze aan het blad waar ze op zitten.
Vlinders leggen meestal hun eitjes op die planten die de rupsen kunnen eten.
Dat is de waardplant.
Na vijf vervellingen en heel veel eten worden rupsen heel groot.
Rupsen van sommige nachtvlinders, zoals de Atlasvlinder worden meer dan tien centimeter!
De vlinder lijkt wel een heel ander soort dier te zijn.
Het wondertje van de gedaante verandering heet metamorfose.
Morpho's zijn de absolute sterren onder de tropische vlinders. De schitterende blauwe kleur en hun bijzonder levendige vliegkunsten maken dat bezoekers steeds weer onder de indruk zijn. Voor fotografen hebben deze vlinders ook een minder plezierige kant: ze zitten bijna nooit stil met hun vleugels gespreid. Zodra ze landen klappen ze hun vleugels dicht en zie je hun goed gecamoufleerde kant.
De groenbandpage legt haar eitjes op sinaasappel bomen. De rupsen eten in een rap tempo heel veel blad op. Boeren zijn daar niet zo blij mee ........... Bij ons in de Kas staan ook een aantal sinaasappelboompjes; kom eens kijken of je rupsen kunt ontdekken.
Overal zitten vlinders, sommigen zitten verscholen tussen de bladeren en houden de bezoeker in de gaten, terwijl andere vlinders zich lekker te goed doen aan de nectar van alllerlei bloemen.
Als je heel veel geluk hebt kun je deze vlinder in Nedeland vinden. Meer kans heb je in België en Frankrijk, vooral in op een lekker warme zomerdag. De vlinders komen graag nectar halen op vlinderstruiken.
Heel soms kun je de rupsen van deze vlinder vinden tussen de worteltjes in een moestuin. Misschien ook wel bij ons in de tuinen op de Kaardebol!
Copyright @ All Rights Reserved